Nytt (trenings)år, nye muligheter! Er et av dine mål for 2014 å trene mer? Et tips for å komme godt i gang er å føre en treningsdagbok. Treningsdagbøker er nemlig ikke bare for supermosjonister og toppidrettsutøvere. En treningsdagbok vil gi alle som trener, uansett nivå, en god oversikt over treningsmengde, fremgang og ikke minst gi motivasjon til å fortsette treningsarbeidet.
Printscreen av treningsdagboken min. Den er laget i Excel. Jeg gleder meg til å fylle dagene som kommer med mye morsom trening.
Jeg har ført treningsdagbok siden jeg gikk på videregående, og siden 2007 har jeg ført inn treningen i et Excel-ark som inneholder alle de dataene jeg ønsker å ha oversikt over. Her noterer jeg antall timer, hvilken aktivitet det gjelder, tid på terskel og gjerne noen ord om hvordan økten gikk. Konkurranser og detaljer fra styrketreningen føres også opp her. En nøyaktig oversikt over treningen gjør det lettere å styre treningen, se sammenhengen mellom hva jeg trener og effekten det har hatt samt se hva jeg eventuelt trenger å gjøre mer eller mindre av. Jeg skriver inn i dagboken rett etter endt økt mens jeg enda husker alt godt.
Ved å føre treningsdagbok lærer jeg mye om hvordan kroppen reagerer på treningen. Synes jeg det går trådt en uke, kan jeg gå inn i dagboken og se om forklaringen ligger i hva jeg gjorde forrige uke. Ofte gjør det det, kanskje jeg trente mye hardt, da vet jeg at det er lurt å ta det litt roligere noen dager slik at kroppen får hentet seg inn igjen. En aktivitets- og treningsdagbok er med andre ord et nyttig redskap for å følge med på utviklingen din når du trener.
Tips til noen av trenings- og kostholdsdagbøkene som finnes på nett:
– olt-dagbok.net (Olympiatoppen sin treningsdagbok)
– mylog.no
– shapelink.com
– trening24.no
– trensmart.no
– sportsys.nu
– Runners World
– trainingpeaks.com
Ønsker du å føre treningen din for hånd er denne treningsdagboken fra getinspired.no veldig populær.
Å føre treningsdagbok er også veldig motiverende fordi du kan gå tilbake å se hvor mye og hva du har trent de siste ukene/månedene. Når du både ser og føler du at du har gjort en god treningsjobb, får du jo lyst til å fortsette. Er målet bedre kondisjon, kan du f.eks. skrive opp tiden din på en testrunde du lager selv og gjøre en retest noen uker senere. Forbedringer er en skikkelig motivasjonsinnsprøytning. Sørg derfor for å skrive opp tider og hva du løfter i vekter osv, slik at du kan se om du forbedrer deg.
Mange lar seg inspirere av treningsappen Strava. Jeg har skrevet et innlegg om det her.
I treningsdagboken min får jeg fulloversikt over hvor mye jeg har trent hardt, antall timer jeg har konkurrert, hvor mange konkurranser jeg har deltatt i og hvor mange dager jeg har trent totalt. Går det bra i en konkurranse, går jeg alltid tilbake og ser på hva jeg gjorde de siste ukene før konkurransen. Finner jeg en oppkjøring som fungerer prøver jeg å gjenta den ved neste anledning.
I treningsdagboken kan jeg også se hva jeg har trent totalt gjennom året.
Kort oppsummering av fordelene med å føre treningsdagbok:
– Den gir deg full oversikt over treningen din
– Du får mulighet til å måle fremgangen din dersom du er flink til å notere tider, antall repetisjoner, antall kg på vekter osv.
– Den gjør det veldig synlig hvor mye eller hvor lite du faktisk har trent. Det står svart på hvitt, og det blir enklere å se om du kan presse deg mer eller mindre.
– Treningsdagboka kan motivere deg til å fortsette med treningen. Det er gøy å se det skrevet ned et sted at man er på god vei mot målene man har satt seg enten det er å bli sterkere, raskere eller mer utholdende.
Sliter du med å komme i gang med treningen? Jeg gir deg noen tips til hvordan du kan bli motivert her.
Godt nytt treningsår! Gi gass!
Hilsen Trude
Hei og godt nyttår :-)
Kjempebra skrevet og morsomt og lese!
Er selv innom hele 3 dagbøker og det funker fint det – så lenge jeg klarer å sitte i ro mens jeg registrerer :-) Strava har jeg ikke prøvd – men det høres spennende ut! Jeg har 10 Tommeltotter når det gjelder det å få tak i slike ting – men nå tror jeg bare Mannen i heimen må få ordna den for meg. Jeg syns innlegget ditt var så bra at jeg har delt det med mine venner på facebook. Syns du har en flott blogg – mange herlige innlegg som er spennende og lese!
Unni
Hei Unni!
Godt nytt år til deg også!
Kjempekoselig å høre at du likte innlegget:-) Ja, du får få mannen din til å hjelpe deg med å komme på Strava. Veldig morsomt og motiverende å kunne konkurrere både med seg selv og andre:-)
Tusen takk for at du har delt innlegget på Facebook! Helt topp med flere nye lesere!
Ønsker deg en fin helg:-)
Hilsen Trude
Hei igjen :-)
Bare hyggelig, kjenner mange som syns det er helt topp med litt inspirasjon i hverdagen, og her kommer virkelig blogginnlegget ditt inn!
Ha en super helg dere også :-)
Unni
Hei Trude. Super blogg. Hvordan ser en typisk treningsuke i sykkelsesongen ut for deg? Hva slags intervaller kjører du på sykkel?
Hei Linn!
En typisk treningsuke i sykkelsesongen kan f.eks. se slik ut hvis det er en konkurranse på lørdagen som kommer:
mandag: lengre, kontrollerte intervaller i bakke. F. eks 3 x 8 eller 3×10 min.
tirsdag: rolig sykkeltur eller løpetur
onsdag: hardere og kortere intervalløkt med enten treningsritt med 30 min ritttempo (gjelder både terreng og landevei) eller 5×5 min intervaller i bakke
torsdag: hvile
fredag: rolig tur med korte og kontrollerte vekkedrag (4×2 min)
lørdag: konkurranse
søndag: rolig tur (enten løping eller sykling)
Nå på vinteren varierer jeg mellom følgende intervaller:
5×5 min terskeldrag
3×10 min subterskeldrag
Pyramideintervaller: 2- 4- 6 – 8- 6 -4 -2 (terskeldrag)
Noen trener også styrketråkk, men det har aldri fungert for meg. Trener heller styrke på beina med vekter.
Håper dette var til litt hjelp:-)
Hilsen Trude
Tusen takk for svar:)
Bruker du puls- eller wattmåler?
Jeg bruker wattmåler på spinningsykkelen vår (Mer om den her: https://happytimesnorway.wordpress.com/2013/11/27/ny-spinningsykkel-fra-cycleops-i-hus/) . Jeg har enda ikke fått meg wattmåler til racersykkelen, så ute har jeg kun brukt pulsmåler. Men ønsker meg wattmåler til utebruk også og satser på å ha det til våren/sommeren:-)
Når jeg løper og går på ski trener jeg mest og helst på følelse og dropper som oftest pulsklokka.
Trude