Strava: Konkurranse uten startnummer

Skjermdump av Strava.com

Har du konkurranseinstinkt, men vegrer deg for å konkurrere med startnummer på brystet? Trenger du motivasjon til å presse deg det lille ekstra på trening? Lyst på bedre kondisjon? Da kan kanskje Strava være noe for deg.

Det finnes en hel haug av treningsapper du kan laste ned på telefonen din. Jeg har kun prøvd Strava sin app, og den har i alle fall fått meg til å yte maks på trening. Strava.com er en nettside hvor de som bruker Garminklokke eller har en egen Strava-app på sin iPhone eller Android-telefon, kan laste opp alle sine treningsøkter. Jeg bruker denne Garmin-klokken.

I tillegg til informasjon om øktene, er det de såkalte segmentene som gjør Strava veldig morsomt. Du kan nemlig lage segmenter (fartsetapper) på treningsturene dine, og alle som passerer et segment blir rangert, så lenge segmentet ikke er gjort privat. Det er etter hvert blitt laget mange slike segmenter rundt omkring så det er mye å velge mellom, og du kan lett søke deg frem til segmenter der du skal trene. Så fort du passerer startpunktet for segmentet registreres det, og det er bare å kline til alt du kan, enten du løper, sykler eller går på ski. Etter økten rangeres du på en resultatliste for hvert segment. Den som har bestetid på et segment får tittelen KOM (King of the Mountain). Beste kvinne blir QOM (Queen).

Strava er først og fremst laget for deg som trener utendørs, i dette tilfellet aktiviteter som sykling, løping eller langrenn, og du taster selv inn hvilke aktivitet du skal utøve den aktuelle dagen. Du får se både distanse, tidsforbruk, hastighet og kartvisning av treningsturen. Aktiviteten lagres, så Strava fungerer også som en treningsdagbok. I tillegg kan du følge andre brukere og kommentere deres turer. Men den viktigste funksjonen, synes jeg, er det at du enkelt kan sammenligne deg med andre Strava-brukere og samtidig se om du slår dine egne rekorder. Og det er her ditt godt kjente, eller kanskje til nå, ukjente konkurranseinstinkt kommer inn i bildet. Jeg har jaktet QOM-titler på terrengsykkelen og landeveissykkelen her hjemme, på Mallorca, i Italia og Frankrike.

Her jakter jeg på et Strava-segment utenfor Riva del Garda i Italia:
Trude jakter på QOM-titler i Riva del Garda

Er du QOM eller KOM, får du beskjed dersom noen tar fra deg førsteplassen, så da vet du hva du har å gjøre neste dag;-) Det er helt sprøtt hvor hektet man blir…
”Ulempen” er kanskje at det fort kan bli mange veldig harde økter fordi jeg hele tiden vil slå min egen rekord eller andres på et segment. For å sikre seg gode tider på segmentene nytter det nemlig ikke med noe ”kontrollert-terskel-tempo”, så det må kjøres knallhardt på hvert drag. Ekstra gøy er det selvfølgelig å slå noen av gutta;-)
Trude jakter på QOM-titlerPå bildene over jakter jeg på QOM-titler i Frankrike og på Mallorca.

Strava er gratis, men for seks dollar i måneden får du tilgang til fullversjonen. Her kan du få mer detaljerte analyser med grafiske fremstillinger.

Strava har i løpet av kort tid blitt en superhit blant både ivrige mosjonister og toppidrettsutøvere. Jeg har vært på Strava siden september 2011 og bruker det mest i forbindelse med sykkeltreningen i sommerhalvåret. Noen sykkelsegmenter er mer prestigetunge enn andre, og i Oslo gjelder det særlig klatringen til Tryvann, Grefsenkollen og Kongsveien. I Grefsenkollen er hele 8673 forsøk registrert og 825 personer har prøvd seg på rekorden opp bakken. I denne bakken har jeg en delt andreplass sammen med Rye-syklisten Kristin Aamodt på tiden 5:50 (bestetid: 5:49). Ellers er jeg også litt stolt over å være beste jente (QOM) opp Lierbakkene på tiden 9:47. Her er det registrert 1909 forsøk av 554 personer.

Her er en link til min side på Strava (Du må være Strava-bruker for å se hele profilen min).

Fakta om Strava
• Treningsapp for sykkel, ski og løp.
• Du kan bruke Garmin-pulsklokke eller telefonen din.
• Strava gjør det mulig for brukerne å sammenligne treningen sin på en spesiell strekning (et segment) mot andres. Rekordinnehaveren tituleres KOM (King of Mountain) eller QOM (Queen of mountain).
• Basistjenesten er gratis, premium-versjonen koster seks dollar i måneden.

Hilsen Trude

Dette innlegget ble publisert i Trening og merket med , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Strava: Konkurranse uten startnummer

  1. Tilbaketråkk: Finn motivasjon til trening! | Happy Times

  2. Tilbaketråkk: Få oversikt over treningen din | Happy Times

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..