Puh! Nå er jeg skikkelig sliten i beina etter langtur på terrengsykkelen og ligger rett ut på sofaen. LP og jeg startet hjemmefra i Solbergelva i dag tidlig og syklet tur-retur Horten (120 km). Det ble, for min del, en skikkelig hard tur siden det var årets andre sykkeltur ute. Vi syklet sammen med fire andre, og fordelen med å være eneste jente på tur er at jeg kan ligge på hjul hele veien. Hadde jeg ikke kunnet gjøre det, måtte jeg nok tatt toget fra Horten og hjem. Hihihi. Da vi kom til Horten fikk vi med oss starten på årets første Giant Cup. Her var det også på tide med litt påfyll av energi, og jeg serverte gutta hjemmelagde energibarer. Men, jeg må innrømme at jeg nesten angret litt på å ha foret dem med mer energi, for på tilbakeveien måtte jeg en tur ned i kjelleren for å holde følge. Det var da Lars Petter sa: ”Det er dette du blir tøff av”. Altså, ingen kjære mor ;-) Vel hjemme, var det bare å fylle opp lagrene med god mat og se en av mine yndlingssyklister, Fabian Cancellara, sikre seieren i Paris–Roubaix. Med andre ord: en perfekt sykkelsøndag!
Her er noen bilder fra dagens tur. Litt lenger ned finner du oppskriften på de hjemmelagde energibarene.
HJEMMELAGDE ENERGIBARER
Du trenger:
1 ½ dl Cocosa (kaldpresset kokosolje, kjøpes i helsekostforretninger)
2 ss honning
100 g smør
2 ½ dl havregryn
2 dl hakkede valnøtter, mandler og hasselnøtter
2 dl gresskarkjerner
2 dl kokosmasse
1 ½ dl solsikkekjerner
1 dl sesamfrø
1 dl rosiner, tranebær og blåbær (tørkede)
1 dl hakkede og tørkede aprikoser
Du kan også smelte litt mørk sjokolade (70%) i kokosoljen.
Fremgangsmåte:
Smelt Cocosa på svak varme til den blir flytende. Rør inn honning. Sett til side.
Smelt smør i en annen kasserolle. Tilsett havregryn og rør til havregrynen blir gyllen. Senk temperaturen til det laveste. Tilsett hakkede nøtter, gresskarkjerner, kokos, solsikkekjerner, sesamfrø, rosiner, blåbær, tranebær og aprikoser.
Tilsett smeltet Cocosa (med sjokolade i hvis du ønsker) og bland alt godt sammen.
Massen skal være fast, men blir den litt tørr/smuldrete, kan du tilsette litt mer smør eller smeltet Cocosa for å få den til å henge sammen.
Trekk kjelen av platen.
Kle en stor form med bakepapir. Fordel massen jevnt utover med en slikkepott. Legg bakepapir over og press massen litt ned med hendene. Legg på press, f. eks poser med hvetemel, sukker og lignende. La de ligge på og sett stekebrettet i kjøleskapet i ca. 5-6 timer.
Del opp barene i ønsket størrelse og pakk hver og en inn i plastfilm. Oppbevar barene kjølig.
De smeltet litt på lomma på sykkelturen, men smaken var like god Disse passer også kjempegodt etter trening og som et lite mellommåltid.
Energibarer med sjokolade
Du trenger:
50 g havrekjeks(f. eks Bixit)
1 ½ dl vaniljekesam
300 gram sjokolade (70%)
2 ½ dl tørket frukt: aprikoser (hakket), tranebær, fiken, rosiner, blåbær, svisker (bruk det du har)
5 dl hakkede nøtter: pistasjnøtter, valnøtter, hasselnøtter, mandler, cashewnøtter og pinjekjerner
1 dl gresskarkjerner og solsikkekjerner
½ dl sesamfrø
Fremgangsmåte:
Bruk en ildfast form (20-30 cm). Kle formen med bakepapir og smør med litt nøytral olje slik at det blir lettere å fjerne papiret når massen har stivnet.
Brekk sjokoladen i biter og smelt i vannbad (Sett en bolle over en kasserolle med kokende vann.) Grovknus kjeksen og bland inn i den smeltede sjokoladen sammen med vaniljekesamen.
Bland sammen hakket tørket frukt, nøtter, kjerner og sesamfrø. Bland ¾ av nøtteblandingen inn i sjokoladeblandingen. Fordel massen utover formen med en slikkepott, dryss resten av nøtteblandingen på toppen og trykk pynten litt ned i massen slik at det blir sittende fast. Sett kaldt til neste dag. Del i biter, og oppbevar barene kaldt. Jeg pakket dem inn i aluminiumsfolie før sykkelturen.
Kutter man opp ”kaken” i litt mindre deler, passer den også utmerket ved siden av en god kopp kaffe.
Hilsen Trude
Tilbaketråkk: Hjemmelagde energibarer med peanøttsmør | Happy Times